środa, 10 kwietnia 2013

Mus czekoladowy z chilli



Cudowny, czekoladowy mus z delikatną, pikantną nutą. Ma wspaniałą konsystencję i mocny smak. Przygotowuje się go niezwykle szybko, a smakuje jak z najlepszej restauracji.


Składniki:

3 jajka
200 g. gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki świeżego chilli

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na nim miskę i stopić czekoladę na parze. Gdy czekolada będzie gładka odłożyć ją na bok na czas dalszych przygotowań.

Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą trzepaczki ubić białka (mniej więcej w połowie ubijania dodać cukier puder).

Do czekolady dodać żółtka i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, następnie dodać białka, pokrojone w drobną kostkę chilli i delikatnie połączyć składniki. Wlać gotową masę do kieliszków lub szklanek i włożyć do lodówki na 2 godziny, aż masa stężeje. Podawać ze śmietaną lub owocami. Mniam... Smacznego!











Pin It

3 komentarze:

  1. ile porcji wychodzi z podanych proporcji?
    chyba się skuszę na te pyszności w pobliskiej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie wyszły dwa kieliszki, takie jak na zdjęciach. Można zrobić w mniejszych i myślę, że to nawet lepiej, bo zjedzenie takiej dużej porcji to naprawdę wyczyn:)

      Usuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń