wtorek, 25 czerwca 2013

Szparagi w cieście francuskim z jajkiem na miękko


Jako, że kończy się sezon szparagowy polecam wspaniałe śniadanie z tymi zielonymi pysznościami w roli głównej. Radzę się nimi nacieszyć, bo niedługo dostępne będą tylko w wersji mrożonej. 



Składniki:

kilka zielonych szparagów
płat ciasta francuskiego
jajko
kilka kawałków sera gorgonzola

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 160ºC . Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pociąć na 1 cm paski. Szparagi umyć, odciąć twarde końce i zawinąć w ciasto posmarowane wcześniej 
z wewnętrznej strony gorgonzolą. Wstawić do piekarnika na 15- 20 minut, do momentu, aż szparagi zmiękną a ciasto zacznie się rumienić. W tym czasie w garnku zagotować  0,5 l. wody i w momencie, gdy będzie wrzała wrzucić do niej jajko i gotować 4,5 minuty. Następnie szybko zdjąć garnek z ognia i schłodzić jajko pod zimną wodą. 
Podawać z ulubionym pieczywem i pyszna kawą:)



















]














































Pin It