Jako, że kończy się sezon szparagowy polecam wspaniałe śniadanie z tymi zielonymi pysznościami w roli głównej. Radzę się nimi nacieszyć, bo niedługo dostępne będą tylko w wersji mrożonej.
Składniki:
kilka zielonych szparagów
płat ciasta francuskiego
jajko
kilka kawałków sera gorgonzola
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 160ºC . Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pociąć na 1 cm paski. Szparagi umyć, odciąć twarde końce i zawinąć w ciasto posmarowane wcześniej
z wewnętrznej strony gorgonzolą. Wstawić do piekarnika na 15- 20 minut, do momentu, aż szparagi zmiękną a ciasto zacznie się rumienić. W tym czasie w garnku zagotować 0,5 l. wody i w momencie, gdy będzie wrzała wrzucić do niej jajko i gotować 4,5 minuty. Następnie szybko zdjąć garnek z ognia i schłodzić jajko pod zimną wodą.
z wewnętrznej strony gorgonzolą. Wstawić do piekarnika na 15- 20 minut, do momentu, aż szparagi zmiękną a ciasto zacznie się rumienić. W tym czasie w garnku zagotować 0,5 l. wody i w momencie, gdy będzie wrzała wrzucić do niej jajko i gotować 4,5 minuty. Następnie szybko zdjąć garnek z ognia i schłodzić jajko pod zimną wodą.
Podawać z ulubionym pieczywem i pyszna kawą:)
]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz