piątek, 21 czerwca 2013

Sałata z botwiną



Nie wiem czy wiecie, ale botwina dobrze wpływa na apetyt, jest lekkostrawna i co najlepsze koi nerwy. Więc polecam tą wspaniałą sałatkę wszystkim nerwusom. Oryginalny przepis pochodzi z magazynu kulinarnego, który ostatnio kupiłam i, o którym pisałam w poprzednim poście.  Jest to jedna z lepszych  sałatek jakie jadłam ;)

Składniki:

rukola
małe listki z pęczka botwiny, albo duże pokrojone na małe kawałki
garść pestek wcześniej uprażonego słonecznika
1/2 opakowania serka mascarpone

Sos:

sok z 1/2 cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ciepłej wody

Przygotowanie:

Rukolę i botwinę wymieszać, dodać odrobinę soli, posypać prażonymi ziarnami słonecznika i wyłożyć kilka łyżeczek sera mascarpone. 

Sos:

Sok z cytryny mieszamy w szklance lub słoiku z musztardą i miodem, dodajemy pieprz, oliwę i ciepłą wodę, aby wszystko się rozpuściło i połączyło. 

Polewamy sałatę sosem tuż przed podaniem. Smacznego!









Pin It