Wspaniała botwinka jak u babci. Pamiętam, że jako dziecko bardzo jej nie lubiłam, ale jak
w sklepach pokazała się botwina postanowiłam ją kupić i przypomnieć sobie jej smak. Po spróbowaniu gotowej zupy stwierdziłam, że to chyba teraz jedna z moich ulubionych. Niesamowite jak smaki się zmieniają. Musicie koniecznie spróbować!
Składniki:
1,5 l. wywaru warzywnego
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 kg. świeżej botwiny wraz z buraczkami
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka mąki pszennej rozpuszczonej w odrobinie wody
1 łyżka octu
200 g. śmietanki 18 %
pieprz
pęczek świeżego koperku
Dodatkowo:
ugotowane jajko
Przygotowanie:
Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojoną w paseczki marchewkę i pietruszkę. Chwilę podgotować. Botwinkę dokładnie opłukać i razem z wcześniej obranymi buraczkami pokroić na małe kawałki i dodać do wywaru. Gotować do miękkości. Dodać tymianek i posiekany koperek. Śmietankę i mąkę wymieszać z wodą i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem lub sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem lub z ziemniaczkami. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz