Jedna z najlepszych odsłon łososia jaką jadłam. Czereśniowe chutney wspaniale komponuje się z łososiem i kaszą o lekko słonym smaku, który nadają kapary. Pyszności!
SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy jaglanej
10 kaparów
1/2 avocado
mały pęczek pietruszki
1 łyżeczka czarnego sezamu
sól
pieprz
200 g. łososia
Chutney czereśniowe:
200g czereśni bez pestek
2 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
4 łyżki octu balsamicznego
1/3 łyżeczki pasty chilli
jeden 2 cm. kawałek kory cynamonowej
pieprz
sól
Dodatkowo:
rukola do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą 1,5 cm. ponad poziom kaszy. Zagotować i poczekać, aż kasza wchłonie wodę. Dodać do gotowej kaszy kapary, pokrojone w kostkę avocado, czarny sezam i poszatkowaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chutney czereśniowe:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać wydrylowane czereśnie i podsmażyć. Szalotki pokroić w drobną kostkę i dodać do czereśni. Dolać ocet balsamiczny, pastę chilli, korę cynamonową i rozmaryn i smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Łososia doprawić solą, pieprzem i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut do momentu zarumienienia.
Na talerzu ułożyć kaszę jaglaną, na niej łososia, ozdobić talerz chutney czereśniowym i rukolą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz