Danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne w momencie, gdy nie macie pomysłu na obiad. Do muszli makaronowych możecie włożyć prawie wszystkie warzywa, które znajdziecie w lodówce. Powiem Wam szczerze, że chyba jestem uzależniona od makaronu, bo jak tylko na niego patrze, burczy mi w brzuchu...Mam nadzieję, że ta wersja Wam zasmakuje:)
Składniki:
1 opakowanie muszli makaronowych
2 pomidory
1 duża cebula
2 papryki
1 duża cukinia
Dodatkowo:
ser feta
Sos:
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki ulubionego ketchupu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Wszystkie warzywa pokroić w grube kostki i podsmażyć na grillowej patelni do momentu, aż warzywa zmiękną i zarumienią się.
Sos:
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wlać pomidory z puszki, dodać przecier, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwilę gotować, aż sos zacznie bulgotać, dodać ocet balsamiczny, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu.
Nagrzać piekarnik do 200ºC. Żaroodporne naczynie posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek, układać w nim ugotowane muszle makaronowe i każdą z nich wypełnić 1 łyżką warzywnego farszu. Na wierzchu każdej z nich ułożyć po kawałku sera feta. Polać wszystko przygotowanym wcześniej sosem i piec 15- 20 minut. Przed podaniem można posypać świeżą pietruszką. Smacznego:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz